The protective behaviours program will equip Queensland regulated early childhood services with the information, tools and strategies to embed practices which are high quality and consistently prioritised within their environments so that all children are safe and supported. The program will also explore six bush animal stories designed to help children explore notions of being safe and feeling safe.

4 hours
Free

Protective Behaviours Program for Queensland Early Childhood Services

Join us as we explore the SCFC materials (along with a host of other resources) which you can adapt and use in your service. Gain an understanding of how this program can fit within a child safeguarding approach across your program. Together, we can work to ensure that every child, in every service, is free from harm, every day

What will we cover?

  • Gain an understanding of the SCFC program, foundations and associated frameworks, including the principles for abuse prevention and deep listening to children
  • Become familiar with the SCFC resources and how to use them to respond to children in meaningful and supportive ways
  • Implement tools and resources in the program that support the implementation of the National Principles for Child Safe Organisations
  • Understand your role and responsibility to notice recognise, respond and report inappropriate behaviour by adults towards children

Upon completion of the 4 hour workshop and return of the post training survey, you will be provided access to a range of resources to support your child safeguarding practices in your service.

Who should attend?

With thanks to the Queensland Government, this 4 hour workshop is provided free to all regulated LDC, Kindy, FDC and OSCH services who are based in Queensland. This program is aimed at educators and teachers working within a service.

In order to promote equitable access to this opportunity, a limit of no more than 5 participants per service may register to attend a workshop across the duration of this funding (July 2024 –  September 2025).  If you cannot make it on the day, or your situation changes, please contact us as soon as possible on qldscfc@napcan.org.au so that we can offer your spot to someone on the waiting list.

As Mandatory Reporters working in ECEC, we all have a responsibility to protect children from child abuse and harm. Please note that we will be discussing issues relating to child sexual assault and grooming behaviours and whilst this will be done in a safe environment, we encourage you to consider if this workshop is for you.

For Training that is Online:

The terms and conditions of this training and certification require that all participants, including online attendees, must have their participation verifiable at all times. This requires that all participants must keep their cameras on and remain present in front of their screen for the entire duration of the training.  Participants should keep themselves muted unless requested to answer questions by the trainer to verify understanding. This may occur at any point during the training. If participants do not comply with these terms and conditions, they will be ineligible for certification.

We strongly recommend that each person has their own computer and is in a separate space, as we will be using breakout rooms. We also suggest that you are not located in a space that children can hear what is being discussed or you use headphones.

 

Sold out

4 hours , 09:00 AM AEST - 01:00 PM AEST

  • PD hours: 4
  • Free
Event is fullJoin waiting list

4 hours , 03:00 PM AEST - 07:00 PM AEST

  • PD hours: 4
  • Free
Register16 places remaining
Sold out

4 hours , 09:30 AM AEST - 01:30 PM AEST

  • PD hours: 4
  • Free
Event is fullJoin waiting list
Sold out

4 hours , 10:00 AM AEST - 02:00 PM AEST

  • PD hours: 4
  • Free
Event is fullJoin waiting list

    4 hours , 08:30 AM AEST - 12:30 PM AEST

    • PD hours: 4
    • Free
    Register5 places remaining

    4 hours , 08:00 AM AEST - 12:00 PM AEST

    • PD hours: 4
    • Free
    Register10 places remaining

    4 hours , 09:00 AM AEST - 01:00 PM AEST

    • PD hours: 4
    • Free
    Register4 places remaining

    4 hours , 01:00 PM AEST - 05:00 PM AEST

    • PD hours: 4
    • Free
    Register23 places remaining

    4 hours , 09:30 AM AEST - 01:30 PM AEST

    • PD hours: 4
    • Free
    Register9 places remaining

    4 hours , 09:30 AM AEST - 01:30 PM AEST

    • PD hours: 4
    • Free
    Register14 places remaining